Préház a Gáspár borászatbanGáspár PinceGáspár PincészetSzőlőültetvény a Gáspár PincészetbenGáspárpince télen

Irsai Olivér boradatlap

Irsai Olivér 2020

Pécsi oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz fehérbor

Irsai Olivér

Szőlőfajta: Irsai Olivér 100%
Termőhely: Pécsi borvidék
Talajtípus: Löszön elhelyezkedő barna erdőtalaj, jelentős vörös agyag tartalommal
Szüret időpontja: 2020.08.15

Feldolgozás: A feldolgozóba érve az alapanyagot bogyóztuk, melyet egy 6 órás áztatási folyamat követett. A préselést és a musttisztítást követően a must az erjesztő tartályba került, ahol 14-16 C°-on erjesztettük nagyjából 2 hétig, fajélesztő segítségével. A borkészítési folyamat során a reduktív technológiát alkalmazva minimalizáltuk az oxigénfelvétel lehetőségét.
Érlelés: A tételt tartályban érleltük a palackozásig.
Palackozás ideje: 2020.11.04
NÉBIH: HSJX

Bor analitika: Alkohol: 12,66%
Cukor: 1,1g/l
Titrálható sav: 5,5g/l
Cukormentes extrakt: 20,8g/l

Kóstolási jegyzet: Illatában határozott szőlőlére emlékeztető muskotályosság, valamint virágos jegyek fedezhetők fel, melyek ízben is megjelennek. A megszokottnál tartalmasabb, ennek ellenére rendkívül jóivású. A hozzáadott széndioxid még frissebbé teszi a tételt.
Bor-étel párosítás: Kitűnő aperitif. Salátákhoz, halételekhez, levesekhez, valamint könnyű fehérhúsokból készült fogásokhoz. Fogyasztását 12-14 C°-on ajánljuk.