Préház a Gáspár borászatbanGáspár PinceGáspár PincészetSzőlőültetvény a Gáspár PincészetbenGáspárpince télen

Szőlészet – a Gáspár szőlészet

Organikus szemlélet:

A természet erőit nem legyőzni kell, hanem alkalmazkodni kell hozzájuk.”
(Bálint gazda)

Halott földterületeket kellett újjáélesztenünk. Rögtön az első évben száműztük a gyomirtó és rovarölőszereket. Az elöregedett ültetvények után telepített szőlőket kizárólag kontakt szerekkel, az ökológiai gazdálkodásokban engedélyezett komponensekkel kezeljük. Saját kezűleg készített lombtrágyákat alkalmazva látjuk el a növényállomány tápanyagszükségletét. Hisszük, hogy ami működött őseinknél, abból mi is profitálhatunk.

A Gáspár Szőlészet területi elhelyezkedése

Ültetvényeink 180-220 méteres tengerszint feletti magasságon találhatók.

Az itt jelenlévő szubmediterrán klímának köszönhetően Magyarország legmelegebb éghajlata a miénk és ezáltal a leghosszabb tenyészidő adatik meg a borvidékeink között.

A lösz alapkőzeten képződött főként barna erdőtalajunk jelentős vörösagyag és mésztartalommal rendelkezik. Egyedi mikro és makro elem összetétele a számos mészkonkrécióval, úgynevezett löszbabákkal egy tökéletes alapot ad a szőlőnövény életfolyamataihoz.

Ezen terroir tényezőknek köszönhetően lehetőségünk van a lehető legkomplexebb és hosszan eltartható borok elkészítésére, amelyek rendeltetése maradandó élményt okozni és állni az idő próbáját.

Cirfandli a Gáspár Pincészet fajtái között
Gáspár cirfandli

Szőlőfajták:

  • Irsai Olivér
  • Olaszrizling
  • Cirfandli
  • Portugieser
  • Pinot Noir
  • Zweigelt
  • Kékfrankos
  • Merlot

Az alkalmazott művelésmód középmagas kordon 2,4 m sor és 70-80 cm tőtávolsággal. Fajtától függően rövidcsapos, illetve szálvesszős metszést végzünk. Termésritkítást alkalmazva alakítjuk ki az 1-1,5 kg tőketerhelést.