Préház a Gáspár borászatbanGáspár PincészetSzőlőültetvény a Gáspár Pincészetben

Szőlészet

Az itt jelenlévő szubmediterrán klímának köszönhetően Magyarország legmelegebb éghajlata a miénk és ezáltal szőlőültetvényeinknek a leghosszabb tenyészidő adatik meg borvidékeink között. A lösz alapkőzeten képződött főként barna erdőtalajunk megfelelő vörösagyag, illetve egyedi makro és mikroelem tartalmával lehetőséget ad nekünk a legszebb borok elkészítésére.

Szőlőültetvényeink a birtokközpont körül helyezkednek el. Fő fehérbor szőlőfajtánk az Olaszrizling, de megtalálható nálunk a Zöldveltelini, Rizlingszilváni, illetve Kunleány is.
Termesztett kékszőlő fajtáink a Kékfrankos, Blauburger és Zweigelt.

Ültetvényeink művelésmódja jelentősen egyesfüggöny, melyen termésritkítást alkalmazva alakítunk ki 1,5-2 kg tőketerhelést, amely kitűnő beltartalmat, illetve mustfokot eredményez.

Hagyomány és korszerű technológia

Új telepítéseinket már a mai korszerű technológia szerint alakítjuk ki, melyekben 2,4 méteres sor, illetve 80 centiméteres tőtávot alkalmazunk. Az alkalmazott művelésmód fajtától függően Royat kordon, illetve Guyot, melyeken termésritkítást alkalmazva garantáljuk a tökéletes alapanyagot.