Szőlészet – a Gáspár szőlészet
Organikus szemlélet:
„A természet erőit nem legyőzni kell, hanem alkalmazkodni kell hozzájuk.”
(Bálint gazda)
Halott földterületeket kellett újjáélesztenünk. Rögtön az első évben száműztük a gyomirtó és rovarölőszereket. Az elöregedett ültetvények után telepített szőlőket kizárólag kontakt szerekkel, az ökológiai gazdálkodásokban engedélyezett komponensekkel kezeljük. Saját kezűleg készített lombtrágyákat alkalmazva látjuk el a növényállomány tápanyagszükségletét. Hisszük, hogy ami működött őseinknél, abból mi is profitálhatunk.
A Gáspár Szőlészet területi elhelyezkedése
Ültetvényeink 180-220 méteres tengerszint feletti magasságon találhatók.
Az itt jelenlévő szubmediterrán klímának köszönhetően Magyarország legmelegebb éghajlata a miénk és ezáltal a leghosszabb tenyészidő adatik meg a borvidékeink között.
A lösz alapkőzeten képződött főként barna erdőtalajunk jelentős vörösagyag és mésztartalommal rendelkezik. Egyedi mikro és makro elem összetétele a számos mészkonkrécióval, úgynevezett löszbabákkal egy tökéletes alapot ad a szőlőnövény életfolyamataihoz.
Ezen terroir tényezőknek köszönhetően lehetőségünk van a lehető legkomplexebb és hosszan eltartható borok elkészítésére, amelyek rendeltetése maradandó élményt okozni és állni az idő próbáját.
Szőlőfajták:
- Irsai Olivér
- Olaszrizling
- Cirfandli
- Portugieser
- Pinot Noir
- Zweigelt
- Kékfrankos
- Merlot
Az alkalmazott művelésmód középmagas kordon 2,4 m sor és 70-80 cm tőtávolsággal. Fajtától függően rövidcsapos, illetve szálvesszős metszést végzünk. Termésritkítást alkalmazva alakítjuk ki az 1-1,5 kg tőketerhelést.